Ostrza samurajów w kuchni

Założę się, że każdy widział filmy japońskie, w których skośni rycerze walczą na katany. Wielu z was pewnie słyszało, jak istotne było to ostrze dla każdego samuraja. Najczęściej japoński zbrojny tworzył go sam i jeśli wierzyć podaniom, miał on w sobie skrawek duszy wojownika. W rękodziele z tego wyspiarskiego państwa bardzo rozwinęła się umiejętność wytwarzania wspaniałych ostrzy. Do dziś widać to w gastronomii – noże japońskie są doceniane na całym globie. Mistrzowie gotowania i zwykłe gospodynie domowe doceniają ich dokładność, trwałość, komfort i niezawodność.

Najistotniejsze ostrze w trakcie przygotowywania posiłku to nóż szefa kuchni. Ma ułożyć się odpowiednio w garści, być zaostrzony i niezawodny. Japońskie noże tego typu są wyrabiane zwykle ze stali węglowej, damasceńskiej albo niklowej. Technika wykuwania u rzemieślnika niezwykle przypomina sposób wytwarzania ostrzy samurajskich, bo zasadza się na skuwaniu kilku warstw metalu. To manualnie wykuwanie ostrzy sprawia, że są one niezwykle komfortowe i trwałe. Kiedy raz weźmiesz w rękę taki wyrób, zanotujesz ogromną różnicę. I natychmiast usuniesz z szafek słabej jakości noże produkowane seryjnie. Noże japońskie są wyrabiane z pasją japońskiej historii.

Prawdziwy mistrz patelni powinien umieć posługiwać się wieloma modelami noży. Prawidłowy zestaw narzędzi kuchennych powinien zawierać sztućce odpowiednie do różnych rodzajów pożywienia. Najmocniej japońskie są rzecz jasna noże do sushi. Nie poradzi sobie bez nich gastronom, planujący przyrządzać ten rybny kwiat kuchni japońskiej. W kuchni muszą się znajdować noże do krojenia sera, ostrza do obierania ryb (niezwykle użyteczne w wypadku karpi), noże do kawałkowania warzyw, specjalne noże do wędlin. W sklepach są w sprzedaży japońskie noże do wszystkich potraw. Do najbardziej znanych producentów zalicza się: Tojiro, Taisan i Sakon Shiraume .

Kliknij ten odnośnik, a wtedy zdobądź więcej szczegółów (https://memento-wroc.pl/) odnoszących się do analizowanej w tym artykule zagadnień. Otrzymasz wtedy większą wiedzę!

Ich ceny są zdecydowanie wyższe od cen zwykłych, robionych seryjnie noży. Za dobre produkty się płaci, to święta racja. A ile dokładnie? Aby kupić niezły japoński nóż, musisz wydać od 1000 PLN wzwyż.

Źródło: www.SmakProstoty.pl