Dietetyczny makaron? To możliwe! – przepis na sałatkę

Okres letni to rewelacyjny czas by zmienić nawyki żywieniowe. Owoce i warzywa powinny zajmować czołowe miejsce na naszym stole, wszak zdrowa dieta to 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Propozycją na pyszny, oraz szybkie w przygotowaniu danie są sałatki. Zależnie od wartości odżywczych i gustu kulinarnego możemy dowolnie dobierać dodatki. Świeżo upieczone kawałki grillowanej piersi z kurczaka lub sery wzbogacą smak, a dodatek makaronu sprawi, że przez dłuższy czas nie będziemy czyli głodu.

Nie rezygnujmy z makaronów – jedno z najbardziej bogatych w węglowodany dań, może być dietetyczne. Jak ugotować niskokaloryczne danie makaronowe? To nic trudnego. Kiedy mamy zamiar przygotować smakowitą ale i lekką potrawę z makaronu, zdecydujmy się na makaron pełnoziarnisty.

Masz chęć przeczytać inne równie praktyczne porady? Jeśli tak, to zobacz tutaj kebab rzeszów, a na pewno nie odczujesz zawodu.

Jak wygląda? Od zwykłego makaronu różni się ciemniejszą barwą. Pełnoziarnista pasta ma w składzie więcej błonnika niż mąka pszenna a, składniki odżywcze zawarte w makaronie są szybciej uwalniane do organizmu. To z kolei sprawia, iż już mała porcja sprawia, że, czujemy się syci. To szczególnie ważna informacja, szczególnie gdy chcemy zadbać o swoją linię. Dla osób nie do końca przekonanych o wartościach makaronu trzeba dodać, iż makaron pełnoziarnisty przypomina w smaku zwykły makaron, nie musimy więc obawiać się złego smaku, co zazwyczaj kojarzy się z dietetyczną żywnością.

Gdy już postaramy się o zdrowy makaron, pozostaje nam tylko dobrać odpowiednie dodatki. Wiedząc, iż jeżeli mamy dbać o dietę, powinniśmy odrzucić wszelkie sosy przygotowywane na bazie bogatej w tłuszcze śmietany i majonezu.

Przepis na zdrowy obiad? – przepis na sałatkę –* 100 g makaronu najlepiej z pszenicy durum,* ok 400 g brokuła,* 50 g sera feta,* pół żółtej papryki* 10 pomidorków koktajlowych lub 3 zwykłe,* czerwona cebula pocięta w paseczki ,* parę łyżek oliwy, sól, pieprz

Makaron ugotujmy na półtwardo. Brokuła gotujmy w osolonej wodzie przez ok 3- 4 minuty, a w następnej kolejności odcedźmy i ostudźmy. Podzielmy go na mniejsze części, pomidora pokrójmy na kawałki. W misce wymieszajmy wszystkie składniki, doprawmy do smaku solą i pieprzem i ułóżmy na wierzchu kawałki sera feta. Przed samym podaniem sałatkę wzbogaćmy oliwą z oliwek. Sałatka z makaronem to ciekawa propozycja na letnie przyjęcia. Trudność wykonania: jedna gwiazdka. Dlatego każdy poradzi sobie z tym prostym przepisem. Smacznego!