Dietetyczny makaron? To możliwe! – przepis na sałatkę

Okres letni to rewelacyjny czas by zmienić nawyki żywieniowe. Owoce i warzywa powinny zajmować czołowe miejsce na naszym stole, wszak zdrowa dieta to 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Propozycją na pyszny, oraz szybkie w przygotowaniu danie są sałatki. Zależnie od wartości odżywczych i gustu kulinarnego możemy dowolnie dobierać dodatki. Świeżo upieczone kawałki grillowanej piersi z kurczaka lub sery wzbogacą smak, a dodatek makaronu sprawi, że przez dłuższy czas nie będziemy czyli głodu.

Nie rezygnujmy z makaronów – jedno z najbardziej bogatych w węglowodany dań, może być dietetyczne. Jak ugotować niskokaloryczne danie makaronowe? To nic trudnego. Kiedy mamy zamiar przygotować smakowitą ale i lekką potrawę z makaronu, zdecydujmy się na makaron pełnoziarnisty.

Masz chęć przeczytać inne równie praktyczne porady? Jeśli tak, to zobacz tutaj kebab rzeszów, a na pewno nie odczujesz zawodu.

Jak wygląda? Od zwykłego makaronu różni się ciemniejszą barwą. Pełnoziarnista pasta ma w składzie więcej błonnika niż mąka pszenna a, składniki odżywcze zawarte w makaronie są szybciej uwalniane do organizmu. To z kolei sprawia, iż już mała porcja sprawia, że, czujemy się syci. To szczególnie ważna informacja, szczególnie gdy chcemy zadbać o swoją linię. Dla osób nie do końca przekonanych o wartościach makaronu trzeba dodać, iż makaron pełnoziarnisty przypomina w smaku zwykły makaron, nie musimy więc obawiać się złego smaku, co zazwyczaj kojarzy się z dietetyczną żywnością.

Gdy już postaramy się o zdrowy makaron, pozostaje nam tylko dobrać odpowiednie dodatki.

Gorąco zapraszamy do zgłębienia większej ilości artykułów na omawiany temat. Jeśli Cię on interesuje, to zobacz stronę, na której umieszczone są podobne dane.

Wiedząc, iż jeżeli mamy dbać o dietę, powinniśmy odrzucić wszelkie sosy przygotowywane na bazie bogatej w tłuszcze śmietany i majonezu.

Przepis na zdrowy obiad? – przepis na sałatkę –* 100 g makaronu najlepiej z pszenicy durum,* ok 400 g brokuła,* 50 g sera feta,* pół żółtej papryki* 10 pomidorków koktajlowych lub 3 zwykłe,* czerwona cebula pocięta w paseczki ,* parę łyżek oliwy, sól, pieprz

Makaron ugotujmy na półtwardo. Brokuła gotujmy w osolonej wodzie przez ok 3- 4 minuty, a w następnej kolejności odcedźmy i ostudźmy. Podzielmy go na mniejsze części, pomidora pokrójmy na kawałki. W misce wymieszajmy wszystkie składniki, doprawmy do smaku solą i pieprzem i ułóżmy na wierzchu kawałki sera feta. Przed samym podaniem sałatkę wzbogaćmy oliwą z oliwek. Sałatka z makaronem to ciekawa propozycja na letnie przyjęcia. Trudność wykonania: jedna gwiazdka. Dlatego każdy poradzi sobie z tym prostym przepisem. Smacznego!