Nie rezygnujmy z makaronów – jedno z najbardziej bogatych w węglowodany dań, może być dietetyczne. Jak ugotować niskokaloryczne danie makaronowe? To nic trudnego. Kiedy mamy zamiar przygotować smakowitą ale i lekką potrawę z makaronu, zdecydujmy się na makaron pełnoziarnisty. Jak wygląda? Od zwykłego makaronu różni się ciemniejszą barwą. Pełnoziarnista pasta ma w składzie więcej błonnika niż mąka pszenna a, składniki odżywcze zawarte w makaronie są szybciej uwalniane do organizmu. To z kolei sprawia, iż już mała porcja sprawia, że, czujemy się syci. To szczególnie ważna informacja, szczególnie gdy chcemy zadbać o swoją linię. Dla osób nie do końca przekonanych o wartościach makaronu trzeba dodać, iż makaron pełnoziarnisty przypomina w smaku zwykły makaron, nie musimy więc obawiać się złego smaku, co zazwyczaj kojarzy się z dietetyczną żywnością.
Gdy już postaramy się o zdrowy makaron, pozostaje nam tylko dobrać odpowiednie dodatki. Wiedząc, iż jeżeli mamy dbać o dietę, powinniśmy odrzucić wszelkie sosy przygotowywane na bazie bogatej w tłuszcze śmietany i majonezu.
Przepis na zdrowy obiad? – przepis na sałatkę –* 100 g makaronu najlepiej z pszenicy durum,* ok 400 g brokuła,* 50 g sera feta,* pół żółtej papryki* 10 pomidorków koktajlowych lub 3 zwykłe,* czerwona cebula pocięta w paseczki ,* parę łyżek oliwy, sól, pieprz
Makaron ugotujmy na półtwardo. Brokuła gotujmy w osolonej wodzie przez ok 3- 4 minuty, a w następnej kolejności odcedźmy i ostudźmy. Podzielmy go na mniejsze części, pomidora pokrójmy na kawałki. W misce wymieszajmy wszystkie składniki, doprawmy do smaku solą i pieprzem i ułóżmy na wierzchu kawałki sera feta. Przed samym podaniem sałatkę wzbogaćmy oliwą z oliwek. Sałatka z makaronem to ciekawa propozycja na letnie przyjęcia. Trudność wykonania: jedna gwiazdka. Dlatego każdy poradzi sobie z tym prostym przepisem. Smacznego!